IHMISKAUPASTA YLEISESTI
YK:n määritelmä ihmiskaupasta:
” Ihmiskauppa on toisen ihmisen hyväksikäyttötarkoituksessa tapahtuvaa värväystä, kuljettamista, kätkemistä ja / t ai vastaanottamista, johon liittyy uhkaamista, pakottamista, orjuuttamista tai harhaanjohtamista.”
Ihmiskauppa on järjestäytynyttä rikollisuutta. Tällä hetkellä se on toiseksi suurin rikollisuuden muoto maailmassa heti huumekaupan jälkeen. Ihmiskauppa tuottaa arviolta 32 miljardia vuodessa, ja se koskettaa jokaista maata joko lähtö-, kauttakulku- tai kohdemaana.
Tällä hetkellä ihmiskaupan uhreja on maailmassa yli 27 miljoonaa, ja uusia tulee joka 15. sekunti. Unicefin arvioiden mukaan joka minuutti kaksi lasta myydään seksiorjiksi, ja vuosittain 1,2 miljoonaa lasta joutuu ihmiskaupan uhreiksi.
Ihmiskaupan yleisin muoto on naisten seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksessa tapahtuva ihmiskauppa, useimmiten pakkoprostituutio. Tutkimusten mukaan 70 % näistä seksiperäisen ihmiskaupan uhreista kärsii samanlaisista post-traumaattisista stressireaktioista kuin systemaattisen kidutuksen uhreiksi joutuneet.
IHMISKAUPPATYÖ KYPROKSELLA
Viime vuosina kansainvälisen ihmiskaupan suurimmaksi kohdealueeksi on muodostunut Eurooppa. Kansainvälisissä tilastoissa erityisesti Kypros on saanut varsin kyseenalaisen maineen Euroopan likapilkkuna. Maahan virtaa vuosittain tuhansia ihmiskaupan uhreja, pahimpina vuosina rajan ylittäneiden naisten määrä on ollut yli 6000.
Vuonna 2011 tehty UNHCR:n raportti osoittaa, että Kyproksen hallitus ei ole täyttänyt edes minimi standardeja eliminoidakseen ihmiskauppaa. USA:ssa vuonna 2012 tehty ihmiskauppaa koskeva raportti puolestaan osoittaa Kyproksen olevan ihmiskauppa tilanteessaan samassa kategoriassa Afganistanin ja Liberian kanssa.
Työssäni kansanlähetyksen lähettinä kohtaan ihmiskaupan uhreiksi joutuneita naisia ja heidän lapsiaan lähes päivittäin. Nämä seksiperäisen ihmiskaupan uhreiksi joutuneet tytöt ja naiset tulevat pääosin Euroopan köyhistä maista, kuten Bulgariasta, Romaniasta, Moldovasta, sekä Valko-Venäjältä. joukossa on myös paljon Vietnamista ja filippiineiltä tuotuja tyttöjä. Pakko prostituution seuraukset näkyvät tytöissä monin tavoin. Suurin osa heistä kärsii vakavista psyykkisistä ja fyysisistä ongelmista, samoin kuin erilaisista riippuvuuksista. Tytöt ovat usein myös kieli- ja lukutaidottomia, vailla asuntoa, työtä ja rahaa.
Ihmiskaupan vastaisessa työssämme pyrimme auttamaan näitä tyttöjä ja naisia monin eri tavoin. Haemme heitä ulkoilemaan valtion turvatalosta, kuljetamme sairaalaan ja erilaisiin virastoihin, pyrimme motivoimaan heitä tarjoamalla mahdollisuutta mm. kielen opiskeluun, käsitöiden / korujen tekemiseen, toisten tapaamiseen fun monday illoissa, sekä erilaisiin liikuntamuotoihin. Pyrimme myös olemaan yhteydessä tyttöihin aktiviteettien ulkopuolella tarjoten mahdollisuutta puhumiseen. Teemme myös tavoittavaa työtä tehden rukouskävelyjä yökerho-ja bordellialueille.
Viimeisen puolen vuoden ajan meneillään on ollut projekti, jonka tavoitteena on ollut perustaa ns. puolivälin talo, jossa valtion turvatalosta vapautettaville tytöille voitaisiin tarjota turvallinen ja rauhallinen paikka eheytyä ja voimaantua, jotta paluu normaaliin elämään olisi mahdollista. Sopiva yhteistyökumppani löytyi vuoden 2013 lopulla, ja toukokuussa 2014 avasimme ensimmäisen puolivälin talon. Kesän 2014 aikana avasimme myös Room Of Hope päiväkeskuksen, joka tarjoaa paikan ihmiskaupan uhrien lapsille, samoin kuin vanhemmuus- ja kielikoulutusta uhreille itselleen. Tavoitteena olisi pystyä myös luomaan työpaikkoja ja mahdollistaa parempi elämä uhreille ja heidän perheilleen.
Lue lisää ihmiskaupasta yhdistyksemme sivuilta: www.vapautauhri.fi tai facebookissa www.facebook.com/vapautauhri
Tervetuloa mukaan tukemaan työtämme niin rukouksin kuin rahallisesti!
Maksun saaja: Vapauta Uhri ry
TILINUMERO: FI96 5108 0220 0780 59
SWIFT/BIC-koodi: OKOYFIHH
VIITENUMERO : 10058
Rahankeräyslupa
Luvan saaja: Vapauta Uhri ry, Y-tunnus: 2812658-8